†Reisverhaal: ††Zuid-Afrika 18 augustus 2001 -31 augustus 2001
* beweeg de muis over de Hyperlink
Doesn't this look good?
om de foto te zien !
Zaterdag 18 augustus: †† Brussel - London HeathrowDeze reis maken we in groep met onder andere onze lieve nicht Lieve, haar eveneens veel bereisde man Jozef en hun sympathieke vrienden Dries en Magda. Het reisagentschap is de Zuid-Afrika specialist 'Proza Reizen'.
Rond halfvier 's namiddags vertrekken we naar Londen Heathrow met Britisch Airways. De bagage wordt onmiddellijk doorgestuurd naar Johannesburg. We hoeven ons daarom geen zorgen te maken. Maak echter geen grapjes met de mensen van de veiligheidscontrole want dit zijn de strengste en saaiste mensen van de heel de luchthaven. Elk grapje komt zeer verdacht over en handmatige controle van handbagage is er routine.


Zaterdag 18 augustus: London Heathrow - Johannesburg


Vertrek om half acht met South African Airways.

Zondag 19 augustus: Hazyview - Umbhaba LodgeIn de ochtend (07:25) komen we aan op de luchthaven van Johannesburg. Na een lange paspoort- en douanecontrole ('non South Africans') maken we kennis met onze Afrikaanse gidsen (Geert lefevre en Jacques Minnaar). Geert Lefevre is een volbloed Vlaming die al enkele jaren in Zuid-Afrika woont. Onze gidsen zeggen ons waar we best geld kunnen wisselen en zodra iedereen zijn bagage heeft vertekken we naar Hazyview, een stadje in de provincie Mpumalanga, het vroegere Oost-transvaal.
Onder weg merken we de overgang van het Transvaalse Hoogveld (Johannesburg, Pretoria en Vereeninging, gemiddeld 1700m) naar het laagveld (Nelspruit, Witrivier, Hazyview, Krugerpark, 750m).
We zullen laat in de middag arriveren in ons hotel.Als we aankomen in de Umbhaba Lodge, zijn we werkelijk sprakeloos. Umbhaba Lodge kijt uit op de schitterende Sabie River Valley, op slechts een korte afstand rijden van het beroemde Kruger National Park en bezienswaardigheden zoals Bourke's Luck Potholes, Blyde River Canyon, God's Window en Pilgrim's Rest. Het is een ongelofelijk mooie accommodatie, een oase van rust en natuur. Onze kamer is als het ware een Afrikaanse kathedraal, open tot in de nok met houtvoorraad en open haard. Er lopen 's avonds zebra's over het terrein, en aan de overkant van het meertje graast een nijlpaard in het gras. Er hangen ook bordjes 'beware of Hippo's'. Het eten is hier ook piekfijn, er zijn geen buffetten, maar je kunt kiezen tussen 2 hoofdgerechten, en alles is echt even lekker, en wordt opgediend door vriendelijke zwarte mensen met witte handschoenen en een grappig taaltje.


Maandag 20 augustus: Shangana Cultural VillageVandaag staat er een bezoekje aan Shangana Village op het programma, en daarna vertrekken we naar het Kruger Park, voor onze eerste echte game-drive op zoek naar de 'big five'. Eerst een rondleiding door Shangana Village, een Shangaan dorpje, waar we de medicijnman en de Chief van het dorpje ontmoeten. Het is erg leuk, maar wel heel toeristisch. We mogen met de chief op de foto. We kopen wat mooie Afrikaanse beeldjes, de souvenirs zijn hier echt goedkoop. Dit Nationaal Park werd op het einde van de 19e eeuw gesticht door de eerste president van Zuid-Afrika, Paul Kruger. Het is ontegensprekelijk het bekendste natuurpark ter wereld. 137 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten en meer dan 100 soorten reptielen leven er in volkomen vrijheid... De verschillende ecosystemen evenals de ontelbare riviertjes en meertjes bieden u de kans om een ongelooflijke verscheidenheid aan plant- en diersoorten te bewonderen. Het Kruger Nationaal Park is het grootste park van Zuid-Afrika. Het strekt zich uit over 350 km in het Lowveld van Mpumalanga en de Northern Province. Van oost naar west is het gemiddeld 65 km breed. Dit geeft een oppervlakte van 19 485 km≤ of tweederde van BelgiŽ. Het klimaat is subtropisch, met zomerregens die van noord naar zuid frequenter voorkomen. De regentijd begint rond september/oktober. Van december tot februari valt de meeste regen. Het Kruger park is ontstaan uit het in 1898 gestichte wildpark van Sabie. Tegenwoordig is er een wegennet van 2000 km, waarvan 700 km geasfalteerd is. Omdat men niet snel mag rijden is het beter om een bezoek aan het Krugerpark te spreiden over minstens 2 dagen. Verspreid over het park zijn er 24 "restcamps" met een totaal van 3000 bedden. Het park heeft veel soorten dieren zoals : olifanten, nijlpaarden, apen, krokodillen, luipaarden, leeuwen, steenbokken en nog vele andere. Het Kruger park rijden we binnen langs de Paul Kruger Gate. Dit wordt onze eerste safari-ervaring. Met zeven in een volkswagen minibusje. Ieder op zijn beurt even naast de chauffeur. Er is eerst niet zo veel te zien, maar plots komt er een grote olifant pal op de weg staan ! Best voorzichtig zijn zegt de chauffeur-gids. Hij urineert op de weg. Dat betekend dat hij zenuwachtig is. Eeentijdje gelden heeft er zo'n kerel hier zo'n busje als het onze omvergegooid met zijn slurf. Het is geweldig om dit beest van zo dicht bij te zien. Gelukkig verdwijnt hij aan de overkant van de weg in het struikgewas. We rijden dan verder en we zien aapjes, impala's, kudu's, zebra's, giraffen en hele mooie vogels.

Richtlijnen:
Hierdie is die belangrikste regulasies van die Nasionale Krugerwildtuin:
* moeni diere voer of versteur nie en ook nie beskadig nie
* moenie sigaretstompies weggooi nie
* u mag nie goedere verkoop of adverteer of openbare vermaaklikheid teŽn vergoeding verskaf nie
* troeteldiere word nie toegelaat nie
* let op de spoedbeperkings en moenie iemand laat bestuur wat nie 'n rybewijs het nieDinsdag 21 augustus: Lone Creek - Pelgrimsrus - Potholes - 3 RondawelsVandaag gaan we de pracht van Mpumalanga op de panorama route ontdekken.
Eerst passeren we de Lone Creek watervallen: het 200 m lange pad naar de waterval gaat door nevelig, subtropisch regenwoud. De waterval is 68 m hoog en tot nationaal monument verklaard.
Vervolgens bezoeken we een oud goudmijnstadje: Pelgrim's Rest. Pelgrimrus in het Afrikaans.Dit is een nationaal monument. Alec "Wheelbarrow" Patterson is een man geweest, die zijn hele bezit rondreed in een kruiwagen, nadat hij door zijn ezel geschopt was. Hij vond bij Pelgrim's Rest een grote klomp goud, dat van hem een rijk man maakte. Een vriend van Alec, William, kwam hem opzoeken en heeft van het stadje een goudmijn gemaakt. Toen Alec stierf zei William: 'finally this pelgrim finds his rest'. Bij Pelgrim's Rest staat nog een oude begraafplaats, waar een man begraven ligt van noord naar zuid, terwijl alle anderen van oost naar west liggen. Dit is om aan te geven dat deze man een misdadiger is, die twee keer een postkoets had overvallen. Nu weten we ook wat een 'dwarsligger' is ! Het stadje zelf viel een beetje tegen, veel commercie en niet meer dan twee straten, maar natuurlijk altijd leuk om even doorheen te lopen. De begraafplaats was daarentegen wel interessant en we hebben het graf van de misdadiger ook gevonden.
We houden een middagstop bij 'Harry's pancakes' in Graskop.
Nu rijden we naar de blyderivierspoort-canyon (de 3e grootste canyon ter wereld).Hier heeft de Blyde River door de eeuwen een enorme canyon geslepen, met steile rotswanden en spectaculaire vergezichten.
Bourke's Luck Potholes: hier komen twee rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa's die vermengd waren met zand en grind en door erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. De gouddelver Tom Bourke vond hier wat goud en voorspelde dat er veel goud te vinden was. Helaas voor hem was het niet genoeg om er rijk van te worden. De Potholes zijn naar hem genoemd. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een pad naar de potholes. Een prachtig fenomeen van erosie.
Hoe de rivieren Blyde en Treur aan hun namen zijn gekomen is ook weer een verhaal apart. In 1844 was een groep pioneers bij een rivier neergestreken. De leider van de groep, Hendrik Potgieter, ging met een paar mannen naar LourenÁo Marques (tegenwoordig Maputo). Op de verwachte tijd waren ze nog niet terug. De achtergebleven mannen hebben nog een aantal weken gewacht maar gingen er toen vanuit dat ze tijdens de lange, gevaarlijke reis waren omgekomen. De rivier waar ze hun kamp hadden opgeslagen noemden ze daarom Treur. Ze trokken vervolgens verder en na een aantal dagen kwamen zij uit bij een andere rivier. Hier ontmoeten ze alsnog Potgieter en zijn mannen, die oponthoud hadden gehad. De blijdschap werd geuit door deze rivier de naam Blyde te geven.
Three Rondavels: deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennebomen op groeien. De naam komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen hebben ook een naam en zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile nl. Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. Doordat ze bijna 700 m boven het bos uitsteken zijn ze al duidelijk van ver te zien.
God's Window: een uitzichtpunt waar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over de Blyde River Canyon en het Laagveld. Godís Window biedt het fraaiste uitzicht en stelde in de cultfilm The Gods must be crazy de rand van de wereld voor. Bij helder weer kan men zelfs tot Mozambique kijken. Ook loopt er een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen dus je moet een beetje geluk hebben.
Wonderview: is het hoogste uitkijkpunt langs de route nl. 1.730 m. Ook hier heb je, uiteraard bij goed weer, een geweldig uitzicht.


Woensdag 22 augustus: Kruger Park
Deze morgen worden we heel vroeg gewekt. Aan de receptie gaan we onze ontbijtpakketten ophalen. Om vijf uur rijden we Krugerpark binnen langs Krugerhek en ontbijten we in het hoofdrustkamp Skukuza. Het is behoorlijk fris. Skukuza is het grootste kamp in het Krugerpark en eveneens het administratieve hoofdkantoor. Het kamp bevindt zich aan de zuidelijke oevers van de Sabie Rivier. Nabij Skukuza wordt de 'Big 5' (leeuw, olifant, neushoorn, buffel, luipaard) geregeld waargenomen, maar ook wilde honden worden met enige regelmaat gezien.


Donderdag 23 augustus: Johannesburg - Kaapstad


Vandaag verlaten we onze mooie Umbhaba Lodge, en nemen het vliegtuig richting Kaapstad. Deze dag is dus eigenlijk een transfer-dag. We moeten om 14.00 uur in Johannesburg zijn, en nemen daar afscheid van onze aardige gids Jacques. De vlucht van Johannesburg naar Kaapstad duurt ongeveer 2 uur. Iedereen zit verdeeld over het vliegtuig, maar zo krijg je ook contact met Afrikaners. Het is geweldig om je verstaanbaar te kunnen maken in de Nederlandse taal in dit land. Als we in Kaapstad arriveren worden we al opgewacht door onze nieuwe gids (Suzanne). Deze gidsis ook een echte Zuid-Afrikaner. Geert was met ons meegereist. Ze brengen ons naar ons hotel, de Oudekraal. Deze accommodatie is ook echt fantastisch. Dit hotel ligt aan de Atlantische oceaan, een eindje van de Tafelberg. Onze kamer kijkt uit over de oceaan..... Er ligt een scheepswrak een eind ver in zee.


Vrijdag 24 augustus: Tafelberg - Kaap de Goede Hoop - the Boulders


Zaterdag 25 augustus: Wijnroute - Stellenbosch - Paarl


Zondag 26 augustus: Botanische tuinen - Waterfront


Maandagdag 27 augustus: Kaapstad - Oudtshoorn


Dinsdag 28 augustus: Swartberge


Woensdag 29 augustus: Tuinroute
wordt vervolgd ....


(lees ook: Afrikaans woordenboek)

Laatst bijgewerkt door: filip op dinsdag, december 21, 2004 - 20:52 - reageer